Is de website van jouw basisschool goed beveiligd?

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de scholen in Nederland zijn website niet goed heeft beveiligd. Vooral basisscholen scoren erg slecht, 70 procent heeft namelijk geen beveiligde verbinding. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Open State Foundation. Via dit artikel willen we je graag informeren over de gevaren van een onveilige verbinding en het belang van een SSL Certificaat.

Extra gevaarlijk voor basisscholen

Wanneer een website geen beveiligde verbinding heeft kan er eenvoudig verbinding worden afgetapt. Vooral bij (basis)scholen schuilt een gevaar, omdat veel basisschoolwebsites inloggegevens met wachtwoorden vragen en deze onbeveiligd versturen. Ook privégegevens van kinderen, zoals BSN-nummers, worden via deze onbeveiligde verbinding gecommuniceerd. Zonder een veilige verbinding is het voor onbevoegden relatief gemakkelijk om deze privégegevens te bemachtigen. Je kan dus wel stellen dat de veiligheid van persoonsgegevens van de kinderen in gevaar is. Daarnaast is een beveiligde verbinding zelfs verplicht wanneer je via een website persoonlijke informatie verstuurt.

Nieuwe privacywet

Momenteel wordt de bescherming van persoonsgegevens door ieder land zelf gereguleerd. In mei treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking. Deze nieuwe (Europese) privacywetgeving is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie. Vanaf dat moment volgt er ook strenger toezicht met hogere sancties. Hierbij een aantal belangrijke aandachtspunten die belangrijk zijn voor jouw basisschool:

  • Maak kenbaar dat je persoonsgegevens verzameld, hier moet ook akkoord voor worden gegeven;
  • Zorg dat er een privacyverklaring aanwezig is;
  • Zorg voor een SSL-certificaat.

Met een SSL-certificaat wordt je website beveiligd. Voor de URL komt dan HTTPS te staan, hieraan zien bezoekers dat hun bezoek aan de website is beveiligd. Aangezien de regels rond de privacy strenger worden is het verstandig een SSL-certificaat aan te schaffen. Helemaal bij een basisschool omdat hier vaak persoonsgegevens via het internet worden verzonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld al wanneer een formulier wordt ingevuld als je je wachtwoord bent vergeten.

Nog meer website voordelen

Naast dat jouw website en de gegevens goed zijn beveiligd is er nog een reden om een SSL-certificaat aan te schaffen, namelijk een hogere ranking in Google. Voor Google krijgt beveiliging van websites een steeds hogere prioriteit. Zij willen daarom websites met een veilige verbinding belonen door deze een hogere ranking te geven. Daarnaast komt de website ook voor de bezoekers betrouwbaar over, omdat er of een slotje of het woord ‘veilig’ voor de URL staat.

Altijd goed beveiligd

Wist je dat wij naast apps voor basisscholen ook websites maken? Bij ons heeft de veiligheid van persoonsgegevens hoge prioriteit. Al onze websites worden daarom standaard met een SSL-certificaat geleverd. Zo zijn zowel de gegevens van de medewerkers als van de leerlingen streng beveiligd.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] januari hebben wij je al eens geïnformeerd over het belang van een beveiligde website. Een SSL-certificaat […]

Reacties zijn gesloten.