7 manieren om ouders voorop te stellen met het maken van een schoolwebsite

Een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Ouders willen het beste voor hun kind, waardoor voor hen de eerste indruk van grote invloed is bij het maken van de keuze van een basisschool. Ouders willen zich in kunnen leven in hoe hun kind(eren) les krijgen met alles wat daarbij komt kijken. Door inzicht te geven van docenten, het klaslokaal, het schoolgebouw en alle middelen die basisscholen gebruiken om hun kind te helpen slagen.

Een website van een basisschool is vaak het eerste waarmee een ouder in contact komt. De website van je basisschool zal dan ook relevante informatie moeten bevatten om een goede indruk achter te laten.
Om ervoor te zorgen dat de schoolwebsite een goede indruk aan ouders achterlaat, hebben we zeven manieren bedacht om de website van jouw basisschool te ontwerpen.

1. Focus op wat ouders nodig hebben

Wanneer je begint met het ontwerpen of opnieuw ontwerpen van jouw schoolwebsite, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden wie de voornaamste doelgroep is die je probeert te bereiken. Veel basisscholen focussen zich te veel op scholieren of derden in plaats van ouders. Natuurlijk zijn zij ook belangrijke spelers van de school, maar de voornaamste doelgroep die je met je website wil bereiken zijn de ouders van de (toekomstige) scholieren.

2. Maak geen gebruik van aannames

Vaak wordt er gedacht dat ouders bepaalde onderwerpen interessant vinden, zonder dat hier onderzoek naar is gedaan. Wanneer er onderzoek gedaan wordt naar de behoeften van ouders op de schoolwebsite, worden niet alleen ideeën goed- of afgekeurd, ook komen er nieuwe ideeën bij van ouders, waar anders misschien niemand op was gekomen. Zo weet je zeker dat de informatie op de website relevant is.

3. Creëer een speciale pagina voor belangrijke formulieren

Jaarlijks zijn er een aantal formulieren die door ouders ingevuld moeten worden. Met het toevoegen van een speciale pagina aan de website, wordt het zoekproces vereenvoudigd en wordt de website gebruiksvriendelijker voor ouders.

Om formulieren te laten uploaden door ouders, zal er op het systeembeheer van jouw website een vorm van formulierverwerkingsprogramma ingebouwd moeten zijn. Wanneer je hier gebruik van maakt is het van belang om een duidelijke instructie toe te voegen, waarmee ouders duidelijk worden geïnstrueerd hoe zij de benodigde bestanden kunnen uploaden. Daarnaast is het verstandig om contactgegevens op de pagina weer te geven, waar ouders terecht bij kunnen wanneer er calamiteiten optreden.

4. Creëer een lijst met snelkoppelingen op de homepagina die verwijzen naar pagina’s op de website

Gangpadborden in supermarkten zijn vergelijkbaar met snelkoppelingen op je website. Er kan snel en gemakkelijk gevonden worden waar men naar op zoek is. Deze ‘deeplinks’ worden erg gewaardeerd door ouders, omdat zij niet eindeloos willen zoeken en klikken om tot de juiste pagina te komen. Een goede manier om de meest voorkomende onderwerpen en problemen te beantwoorden is de Google-aanpak te hanteren met een ‘’Hoe kan ik …’’- sectie.

5. Promoot school evenementen met banners op de startpagina

Een evenement is een van de beste methodes om de ouderbetrokkenheid te stimuleren. Het is dan ook van belang om evenementen te promoten op de website van de basisschool. Maak het daarnaast gemakkelijk om deel te nemen aan de evenementen. Dit kan gedaan worden doormiddel van een aanmeldbutton/formulier op de evenementenpagina van de website. Hiermee maak je het gemakkelijk voor ouders om zich aan te melden voor schoolevenementen.

6. Voeg een oudergedeelte op de website toe

Om zeker te weten dat informatie relevant is voor ouders, kan er gebruik gemaakt worden van een speciale ouderpagina. Op deze pagina bevindt zich een overzicht van snelkoppelingen die de ouder doorverwijst naar voor hen relevante informatie.
Een aantal voorbeelden van snelkoppelingen die op deze pagina te vinden zijn:

  • Handboek voor ouders
  • Kalenderkoppelingen
  • Kosten en registraties

7. Synchroniseer persoonlijke agenda’s met school agenda’s

Om er zeker van te zijn dat ouders op de hoogte zijn van een studiedag, vakantie of schoolreisje is het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de schoolagenda.
De schoolagenda is een van de meest bezochte delen van elke schoolwebsite, daarom is het voor ouders fijn wanneer de activiteiten die in de schoolagenda van hun kind(eren) staan, in de persoonlijke agenda van de ouders terecht komt. Door de optie synchroniseren toe te voegen aan de website. Kunnen de activiteiten van de schoolagenda in persoonlijke agenda van de ouder terechtkomen.

Agenda-paginabezoeken van een doorsnee schoolwebsite kunnen maar liefst 30% van het siteverkeer vertegenwoordigen. Met standaard downloadbare indelingen zoals iCal kan de gebruiker jouw schoolagenda importeren in de agenda van hun mobiele telefoon of persoonlijke kalender. Daarnaast kunnen ouders toestaan om de kalenderinhoud aan te passen aan hun interesses. Een ouder kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om alleen informatie te ontvangen die alleen betrekking heeft op zijn of haar kind(eren) (bijv. klassen, groepen, studiedagen etc.) Om het ouders gemakkelijk te maken, zorgt een speciale pagina met daarin instructies voor het synchroniseren van agendabestanden in verschillende persoonlijke agenda’s zoals Google-agenda, Outlook en Yahoo voor duidelijkheid.

Ervaar het zelf, probeer nu gratis!

Interesse in een nieuwe website? Vraag een gratis demo website aan!
Meer interesse in een eigen app voor jouw school? Vraag dan een gratis test app aan!