5 Eenvoudige stappen voor het maken van een effectieve schoolblog

Bloggen is nog steeds populair, en zijn er dan ook miljoenen blogs. Maar wanneer is een blog nou effectief? Wat maakt een blog interessant en wat moet je vooral doen en niet doen. In dit artikel vind je vijf eenvoudige stappen voor de basis van een effectieve blog.

1| Gebruik beeld

Beelden spreken vaak meer dan taal, artikelen die beeld bevatten worden dan ook beter bekeken dan artikelen zonder beeld. Wanneer je dit combineert versterkt het elkaar en zal de blog beter overkomen. Alle ouders zijn geïnteresseerd in wat goed is voor hun kind en hoe er op een school met hun kind wordt omgegaan. Dus door afbeeldingen te gebruiken van kinderen en hetgeen waar de blog over gaat zal je ze aanspreken.

2| Gebruik begrijpbare taal

Ga goed na wie je doelgroep is en hoe je hen aanspreekt. In het geval van een schoolblog spreek je de ouders aan. Gebruik dan ook taalgebruik wat voor hen allemaal te begrijpen is. Als het goed is begrijpen zij de meeste termen betreft kinderen dus deze kun je goed gebruiken.

3| Vertel iets nieuws

Het is belangrijk dat je jezelf onderscheidt van anderen en ook echt iets nieuws te vertellen hebt. Iedere school heeft zijn eigen normen en waarden, laat deze in de blog dan ook duidelijk naar voren komen en communiceer nooit vanuit andere normen en waarden. Dan komt het namelijk niet geloofwaardig over. Wel kan je bij andere schoolblogs inspiratie opdoen, maar vertel alles vanuit het beleid van jouw school. Wees dus geen kopie.

4| Deel ervaringen

Afgelopen week op schoolreisje geweest? Deel hier een verslag of bijvoorbeeld een interview met een kind van. De ouders van de kinderen die de blog lezen zijn hier niet bij geweest en zij zijn natuurlijk benieuwd naar wat ze precies hebben gedaan. Het delen van ervaringen spreekt ouders enorm aan.  

5| Maak gebruik van call-to-actions

Om een goede koppeling te maken met je eigen school is het belangrijk dat je call-to-actions gebruikt in de blogs. Een call-to-action is een oproep tot actie. Vaak is dit bij een blog in de vorm van een button. Bijvoorbeeld ‘Meld je aan voor de ouderavond’ of ‘Meer informatie over vrije dagen’. Hierdoor worden ze verder gelinkt en krijgen ze meer informatie over je school of melden ze zich zelfs aan.

Wanneer je deze vijf tips opvolgt en goed en duidelijk nagaat wat je wil overbrengen, op welke manier en vanuit welke inzichten dan creëer jij een effectieve schoolblog. Doe het dus vooral op jouw manier, vanuit de kernwaarden van jouw school.