5 aandachtspunten voor een goed oudergesprek

 1. Bereid de gesprekken goed voor
  Wanneer een gesprek goed voorbereid is, verloopt het soepel. Met een programma als Schoolgesprek kunnen ouders aangeven waarover ze willen praten. De leerkracht kan deze onderwerpen voorbereiden en bijvoorbeeld toetsen etc. klaarleggen zodat er geen tijd verloren gaat aan het zoeken naar informatie. Maak in de weken voor de gesprekken korte notities over zaken die je opvallen zodat je deze kunt benoemen tijdens de gesprekken.
 2. Zet de ‘plakouder’ niet als laatst in de planning
  Na een hele avond handjes schudden en vertellen hoe goed de kinderen hun best doen zit je niet te wachten op een plakouder die zijn of haar persoonlijke problemen ook nog eens met de leerkracht wil bespreken. Zorg dat de notoire plakouders vooraan in de planning worden gezet, zodat je er altijd op kunt wijzen dat de volgende ouder alweer klaarstaat voor het volgende gesprek, en je nu écht moet afronden.
 3. Laat ouders de werkplek van hun kind zien
  Ouders vinden het leuk om te zien waar hun kind vrijwel de hele dag doorbrengt. Natuurlijk heb je de kinderen van tevoren de klas laten vegen en zijn alle tafeltjes gepoetst tot ze glimmen. Misschien willen ouders nog een leuk briefje achterlaten voor hun kind? Leg post-it blaadjes klaar zodat de kinderen de volgende dag verrast kunnen worden met een boodschap van ouders.
 4. Houd de tijd in de gaten
  10 minuten is kort, houd daarom de tijd goed in de gaten. Veel leerkrachten gebruiken een kookwekker die afgaat. Dat is een duidelijk signaal voor ouders dat de tijd er op zit. Wees niet bang om voorzichtig op te staan en naar de deur te lopen als de tijd erop zit. Ouders zullen dat begrijpen en hun gesprek afronden. Blijven ouders doorpraten? Zelfs als de deur open staat en de volgende ouders binnen komen? Maak dan een afspraak voor een later moment.
 5. Vertel de kinderen dat de ouders op bezoek zijn geweest
  De samenwerking tussen ouder – kind en school is belangrijk. Vertel de volgende dag dat de ouders zijn langs geweest en benoem de positieve opmerkingen van ouders. (mooie werkjes, de klas zag er schoon uit enz.) Sommige ouders vertellen thuis bijna niets over het gesprek terwijl kinderen het vaak leuk vinden om te horen dat ouders in de klas zijn geweest. Leg de kinderen uit wat er besproken is en waar je de komende periode op gaat letten.

Door onze samenwerking met Schoolgesprek verloopt het plannen van oudergesprekken nu nog sneller en zonder die oude intekenlijsten, direct vanuit de app!