4 manieren om ouderbetrokkenheid te verbeteren

De ouders van je leerlingen aanspreken is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit, dankzij de vele kanalen binnen handbereik. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je het beste uit deze kanalen kunt halen om de ouderbetrokkenheid op jouw school te verbeteren.

We weten allemaal dat als de betrokkenheid van ouders hoog is, de leerling ook meteen een betere band met school heeft. Huiswerk wordt op tijd gedaan, leerlingen zijn voorbereid op toetsen en de kinderen zijn actiever. Betrokken ouders staan gelijk aan succesvolle leerlingen, zo wijst onderzoek uit. Met daarbij het obstakel dat ouders tegenwoordig drukker zijn dan ooit, moet je hen wel op de juiste manier bereiken. Hieronder een aantal manieren om dit te doen.

  1. Mobile-first

    Ouders willen graag weten hoe hun kinderen het op school doen. Ze willen weten hoe de activiteitenkalender eruit ziet en ze willen weten wanneer huiswerk bijvoorbeeld moet worden ingeleverd.
    Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn kinderen vaak terughoudend om deze informatie te delen. Deze terughoudendheid wordt groter naarmate het kind ouder wordt.
    De kern van het mobile-first principe is dat in ieder geval je website responsive is voor verschillende afmetingen van schermen, zoals de smartphone. Verder bestaan er natuurlijk talloze soorten apps en toepassingen die kunnen worden ingezet om de ouders van je school te bereiken. Dit kun je ook bundelen in een app. Op deze manier zijn alle toepassingen en informatie beschikbaar op het meest gebruikte apparaat vandaag de dag; de telefoon.

  2. Content

    Er is geen betere manier om betrokkenheid te promoten dan om de verhalen te delen van ouders die actief betrokken zijn bij de school. Vraag daarom je betrokken ouders om een bijdrage te leveren aan de blog of nieuwsbrief van je school. Zo kan een ouder die vrijwilliger is in een klaslokaal zijn of haar verhaal vertellen over wat de motivatie hiervoor is.

  3. Social media

    De ouders van je leerlingen zijn ook te vinden op social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Als je ze wilt bereiken, moet je je op de plaats begeven waar zij hun tijd doorbrengen.
    Gebruik bijvoorbeeld Facebook om te linken naar je nieuwsartikelen of belangrijke content op de website. Ook kun je hier foto’s en filmpjes delen van evenementen en activiteiten. (let wel op de privacy van kinderen met het delen van beeldmateriaal).

  4. Onderzoek

    Wil je input van ouders voor beslissingen binnen en buiten de school? Betrek ze door middel van online enquêtes. Een korte enquête kan genoeg zijn om interesse van een ouder op te wekken en inzichten te krijgen. De uitkomsten kunnen tegelijkertijd de ouder interesseren om een vergadering hierover bij te wonen. Dit zorgt voor jou voor meer informatie over wat hun behoeften zijn.

Het is en blijft voor jou de uitdaging om de juiste mix van online tools te vinden om onder andere aan je ouderbetrokkenheid te werken. Benieuwd wat een eigen mobiele app van Basisschool Apps hierin voor jouw school kan betekenen? Bekijk dan hier de voordelen.