3 Tips om de ouderbetrokkenheid te vergroten

3 Tips om de ouderbetrokkenheid te vergroten

Zoals in ons vorige artikel staat beschreven is communicatie het belangrijkste onderdeel van ouderbetrokkenheid. Gesteld kan worden dat ouderbetrokkenheid valt of staat met de communicatie tussen de basisschool en ouders. Hieronder lees je verschillende tips die belangrijk zijn bij het vergroten van de ouderbetrokkenheid.

Tip 1: Tweezijdige communicatie

Persoonlijke communicatie is onmisbaar, eventuele misverstanden kunnen dan worden uitgepraat. Ouders voelen zich op zo’n moment serieus genomen door de school, maar hoe weet je of en sprake is van goede tweezijdige communicatie?
Hierbij geven wij je enkele kenmerken van goede communicatie tussen leerkrachten en ouders:

  • Beide partijen nemen elkaar serieus;
  • Belangrijk is dat beide partijen hun verwachtingen uitspreken;
  • Er worden grenzen gesteld, dit biedt duidelijkheid voor zowel de ouders als de school;
  • Zowel de leerkracht als ouders moeten betrouwbaar zijn. Afspraken worden nagekomen en wanneer er iets fout gaat wordt dit toegegeven;
  • Zowel de leerkracht als de ouders hebben het beste met hun leerling/kind voor.

Tip 2: Maak het persoonlijk

Communicatie is dus een heel belangrijk onderdeel in de ouderbetrokkenheid, maar er zijn nog veel meer tips om deze betrokkenheid te vergroten. Ontwikkel een visie: zet op papier wat de wederzijdse verwachtingen zijn tussen de school en ouders om de betrokkenheid te vergoten. Door het ontwikkelen van een visie kunnen de activiteiten gestuurd en gepland worden.
Ook het persoonlijk benaderen van ouders door middel van bijvoorbeeld een huisbezoek of intakegesprek zorgen voor een betere band tussen leerkracht en ouders. Daarnaast kunnen ook de kleine dingen, net dat beetje extra geven: denk aan de begroeting bij de deur of een informeel praatje.

Ook kunnen er extra contactmomenten ingezet worden, laat ouders bijvoorbeeld eens langskomen bij de afsluiting van projecten. Bij ouderavonden is interactie heel belangrijk, geef hierin ook ouders te ruimte om onderwerpen aan te kaarten en hier samen over in gesprek te gaan. Doorslaggevend is het vertrouwen dat de ouders in de leerkracht hebben. Wanneer een leerkracht eerlijk is over de beslissingen die worden genomen en afspraken en beloftes nakomt, heeft dit positieve invloed op de ouderbetrokkenheid.

Tip 3: Houd het simpel

Tegenwoordig moet alles snel en het liefst zo gemakkelijk mogelijk. De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Steeds vaker bestellen we kleding via onze telefoon en zelfs het parkeergeld betalen we tegenwoordig via een app. Toch verloopt de communicatie via school vaak via verschillende kanalen. De ene keer een brief, de andere keer telefonisch en weer een andere keer wordt er via de mail gecommuniceerd. Een school kan ervoor kiezen om bijna de gehele communicatie via één app te laten verlopen, aangezien bijna alle ouders wel in het bezit zijn van een smartphone.

De voordelen hiervan zijn dat het snel, simpel en laagdrempelig is, laat dit net eigenschappen zijn die juist in deze tijd zo belangrijk zijn. Ze zeggen wel eens “een foto zegt meer dan duizend woorden.” Geen lange teksten meer maar foto’s die laten zien wat kinderen in de klas uitvoeren. Met een app van Basisschool Apps is het mogelijk deze gemakkelijk met ouders te delen. Benieuwd welke mogelijkheden Basisschool Apps nog meer te bieden heeft? Je leest het hier.

 

Zelf ervaren wat een app voor jouw basisschool kan betekenen?

Ouderbetrokkenheid en interactie vergroten? Geen papier meer verspreiden? Dit kan allemaal worden bereikt met een eigen app voor jouw school van Basisschool Apps. Ervaar zelf of het bij jouw school past en vraag gratis en vrijblijvend een test app aan!